Tarinoita

Mitä seurakuntaneuvostossa ja kirkkovaltuustossa päätetään? Lue tältä sivulta aikaisempien jäsenten kuvauksia siitä millaista neuvoston ja valtuuston jäsenen toiminta on ollut.

Kuvaaja: Amelie Lignell

Kuvaaja: Amelie Lignell


Huopalahden ja Hakavuoren seurakunnat yhdistyivät Haagan seurakunnaksi vuonna 2011. Seurakuntien yhdistymisen myötä toimitiloja jouduttiin karsimaan. Partiolaisena olin pitämässä huolta siitä, että kaikki kolme partiolippukuntaa saavat pitää oman kolotilansa. Hakavuoren kirkon remontin suunnittelussa olen muistuttanut, että haagan sirkkujen toiveet uudesta kolosta otettaisiin huomioon jo varhaisessa vaiheessa. Myös seurakunnan tuki yhtenäistettiin kaikille kolmelle lippukunnalla siten, että kaikki haagan lippukunnat saavat kolotilan lisäksi rahallista avustusta seurakunnalta.

Olen toiminut viestin viejänä seurakunnan ja partiolaisten välillä. Seurakuntaneuvostossa pääsee paremmin perille siitä, mitä seurakunnassa milloinkin tapahtuu, ennen kuin olin neuvoston jäsen, tuntui siltä että partiolaiset saivat tietää seurakunnan asioista viime tipassa.


Lissu Halonen
Suosirrit
Haagan seurakuntaneuvosto 2011-2014


Ensinnäkin ollaan pystytty vaikuttamaan siihen, että yleisesti partion arvostus on seurakunnassa noussut. Viime srkn:n kokouksessa juuri yksi muun listalainen totesi, että partiohan on seurakuntamme parasta nuorisotyötä.

Vaadittiin vuosia ja oikeasti kyllä sukupolven vaihdosta srkn:ssä, jonka jälkeen asiat ovat pikkuhiljaa muuttuneet. Siihen on tarvittu myös se, että meitä on ollut useampia partion listalta.

Yksi selkeä työvoitto srk:ssamme on se, että eräästä nuorisotyöhön tehdystä testamenttirahastosta partiolaiset eivät koskaan ennen saaneet anoa avustusta, koska eivät olleet srk:n nuorisotyötä. Nyt siis saavat – työvoitto!

Kirsti Grönberg
Nuotiotytöt
Martinseurakunnan seurakuntaneuvosto 2011-2014


Oppii tuntemaan seurakunnan työntekijöitä ja syntyy jo luottamus molemmin puolisesti. Seurakuntaneuvostossa voi ottaa aina hyviä konkreettisia esimerkkejä ja heille tulee tutuksi partiolaiset ja heidän toiminta. Yhteistyö, suora linkki partion ja hallinnon välille.

Se, että nuoret edustajat neuvostossa ovat juuri partiolaisia, heillä vankka kannatus/äänestäjät tulee juuri partion kautta ja ovat todella vielä partiossa monella tasolla hommissa. Eli todella yhdistyy partio ja seurakunnan muut jutut. Näin vanhempana ihmisenä, partiolaisena ja seurakuntaneuvostolaisena on ehkä käsitys laajemmin yhteiskunnallisesti, mutta hyvin muistissa ja tiedossa partio seurakunnan toimintana ja sen tarpeet ja mahdollisuudet ja merkitys.

Kaarina Valo-Laukkanen
Littoisten Pirtapiiat
Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto 2011-2014


Toiveiden välittäminen ja väärinkäsitysten oikaiseminen on helppoa, kun on läsnä kokouksessa.

Hanna Heino
Maarian Kämmekät
Maarian seurakunnan seurakuntaneuvosto 2011-2014


Turun Henrikinseurakunnassa tehtiin muutama vuosi sitten päätös keskittää toimintaa laajennetulle Henrikin kirkolle. Sen seurauksena Ilpoisten lähiössä sijainnut seurakuntakoti vuokrattiin vähäisen käyttöasteen vuoksi ulkopuoliselle toimijalle ja seurakunnallinen toiminta lähiössä lakkasi. Samoissa tiloissa oli kokoontunut myös partiolippukunta Ilpoisten Vuorenkävijät.

Lippukunnan edustajien, seurakunnan luottamushenkilöiden ja seurakuntayhtymän viranhaltijoiden hyvällä yhteistyöllä saatiin neuvoteltua tilanne, jossa seurakuntayhtymä hankki lippukunnalle vuokratilat samasta lähiöstä. Seurakuntayhtymä maksaa uusien tilojen vuokran ja lisäksi lippukunta sai itse vapaasti remontoida kolon haluamansa näköiseksi. Remonttitarpeet ja uudet (= vähän käytetyt) kalusteet saatiin myös korvauksetta seurakuntayhtymältä.

Lpkj Teppo Laine asentamassa IVK:n uuden kolon keittiökakalusteita

Lpkj Teppo Laine asentamassa IVK:n uuden kolon keittiökalusteita kesällä 2012.


Juha Nappu
Ilpoisten Vuorenkävijät
Turun Henrikinseurakunnan seurakuntaneuvosto 1995-2014


Jag har varit med som förtroendevald inom kyrkan redan några år. Eller kanske närmare 20…I alla fall har jag redan sett två kyrkoherdar gå i pension. Jag upplever det som en klar fördel att vara med i både församlingsrådet och gemensamma kyrkofullmäktige (där Åbo svenska församling är en av tio församlingar representerade). Dels lär man känna tjänstemännen och befattningsinnehavarna inom kyrkan mycket bättre och så kan man direkt påverka hurusom man vill ha det i sin församling. Bl.a. då budgeten görs upp. Hur mycket skall man satsa på barn- och ungdomsarbetet mm. Precis som i riksdagen, så är det ju inte i stora plenisalen som saker avgörs, utan mycket sker i de olika utskotten. Så även inom den kyrkliga förvaltningen. Det finns nämnder, direktioner och arbetsgrupper med egen budget. Själv sitter jag just nu i fastighetsnämnden och i dess verksamhetsmoment ingår bl.a. de för scouter viktiga kurscentra, scouthamnen och ett friluftsområde med hamn och lägermöjligheter.

I dagens tuffa ekonomiska läge har det bl.a. varit aktuellt med försäljning av fastigheter och där har man ju haft en chans att kräva ersättande utrymmen för t.ex. scoutkårer som skulle bli hemlösa annars.

Man kan absolut påverka överallt ifall viljan bara finns!

Ingen kan motsäga det faktum att kyrkan bör satsa på återväxten för att klara de framtida utmaningarna. Det skall kännas bekvämt att delta i aktiviteter och vara helt naturligt att man även deltar i de beslutsprocesserna som rör församlingen.


Susanne “Sussi” Björkmann
Åbo Vildar
Åbo svenska församling 2011-2014


Asetuin ehdolle seurakuntavaaleissa siksi, että halusin tarjota paikkakuntamme nuorille äänestäjille alle 30-vuotiaan vaihtoehdon. En ole pyrkinyt ajamaan erityisesti juuri partiolaisten asemaa, vaan ylipäätään kaikkien nuorten asemaa. Nuoret ovat seurakunnan tulevaisuus ja ikävä kyllä syrjäkylillä myös katoava luonnonvara, joista tulisi kynsin hampain pitää kiinni. Kuitenkin monissa seurakunnissa eläkeläisten ääni kuuluu huomattavasti nuoria paremmin. Juuri siksi tarvitaan aktiivisia nuoria – ja partiostahan niitä tulee!

Itselleni on ollut antoisaa työskennellä nuorisotyön vastuuryhmässä. Otimme vastuuryhmänä esimerkiksi kantaa siihen, ettei opintotuella kituuttavien nuorten aikuisten leirimaksuja nostettaisi säästöpaineista huolimatta. Partiolaisetkin on onneksi edelleen huomioitu päätöksenteossa; seurakuntamme tarjoaa edelleen toimitilat ja taloudellista tukea lippukunnallemme!

Pilvi Laurikka

Mäntänvuoren Partiolaiset

Mänttä-Vilppulan seurakunnan kirkkovaltuusto 2011-2014