Alle kuukausi aikaa asettua ehdolle – mitä tämä tarkoittaa?

Syksyn seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy maanantaina 15.9.2014 klo 16.00.

Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisen ehdolle lähtevän on tuohon mennessä ilmoitettava kirjallisesti halukkuutensa asettua ehdolle vaaleissa. Tämä ehdolle asettuminen tehdään lomakkeella, jonka saa joko omasta seurakunnastasi tai sen voit tulostaa seurakuntavaalien kampanjasivuilta täältä.

Mikä ihmeen valitsijayhdistys?

Lomakkeessa kysytään myös, että mihin valitsijayhdistykseen ehdokas kuuluu. Jotta henkilö voi toimia ehdokkaana vaaleissa, tulee hänen siis olla jonkun vaaleissa toimivan valitsijayhdistyksen asettamana ehdokkaana, eli toisin sanoen olla jollain vaalilistalla mukana.

Vaalilistoja on erilaisia:, hieman eri tavoitteita ajavia ja painottaen eri asioita. Partiossa esimerkiksi Turussa on ollut perinteisesti listat “Partiotyön Ystävät” -nimellä (Voit katsoa Turun ja Kaarinan Partiotyön Ystävien toiminnasta lisää heidän Facebook-sivuiltaan).

Mikäli seurakuntasi alueella olisi monta innokasta partiolaista ehdolle asettuvaa, on oman partiolaisten listan perustaminen yksi hyvä vaihtoehto. Ehdokaslistan voi perustaa valitsijayhdistys, johon kuuluu vähintään kymmenen seurakunnan äänioikeutettua jäsentä. Ehdokas ei voi olla oman seurakunnan työntekijä. Jos seurakunta kuuluu seurakuntayhtymään, ei tämän yhtymän eikä siihen kuuluvan seurakunnan viranhaltija tai työntekijä myöskään ole vaalikelpoinen. Valitsijayhdistyksen perustamiseen liittyvät lomakkeet löytyvät myös seurakuntavaalien nettisivuilta.

Lisäksi monet puolueet ja kirkon sisäiset herätysliikkeet ovat koonneet omia listojaan. Yleensä seurakuntaan ilmoitetut valitsijayhdistykset listataan seurakuntien nettisivuille näkyviin. Tässä esimerkki Helsingin Töölön seurakunnasta. Ehdokas voi siis olla suoraan yhteydessä haluamansa listan yhteyshenkilöön.

Vaalien tulokseen vaikuttaa sekä ehdokaslistan saama yhteinen äänimäärä että ehdokkaan henkilökohtainen äänimäärä. Vaalin tulos määräytyy kunkin ehdokkaan saaman vertausluvun perusteella. Eri ehdokasryhmät saavat valtuustopaikkoja saamansa kokonaisäänimäärän mukaan. Vastaava vaalitapa on käytössä kunnallisissa ja valtiollisissa vaaleissa. On siis tärkeää, että mikäli omaa partiolaisten vaalilistaa perustetaan, että listalla on tarpeeksi mukana ehdokkaita.

Mikäli seurakunnan sivuilla ei näy listoja, tai muuten olet epävarma siitä, mikä olisi sinulle paras lista, voit myös laittaa seurakuntavaalien kampanjasivuston lomakkeen kautta yhteydenottopyynnön. Tämä pyyntö välitetään oman seurakuntasi ilmoitetuille listojen vetäjille, ja he ovat sinuun yhteydessä.

Näille sivuille kootaan myös kaikki Suomen partioehdokkaat esille syksyn aikana. Kun olet ilmoittautunut ehdokkaaksi, niin ilmoita tietosi myös tälle sivustolle.

Liikaa informaatiota? Voit kysyä kaikkiin yllämainittuihin ja muihinkin vaaliin liittyviin kysymyksiin apuja ja lisätietoja omasta seurakunnastasi, omasta piiritoimistostasi tai oman piirisi seurakuntavaaliyhteyshenkilöltä.

Yksi vastaus artikkeliin ”Alle kuukausi aikaa asettua ehdolle – mitä tämä tarkoittaa?

1. Päivitysilmoitus: Seurakuntavaaleihin asetutaan ehdolle 15.9. mennessä! — Espoon Partiotuki ry – EPT